Semnificativă pentru analiștii de pe Wall Street este dispariția corelațiilor dintre evoluțiile acțiunilor, bondurilor și mărfurilor, precum și faptul că investitorii par să ignore datele și regulile de evaluare ale activelor.
Modelele analitice ale Morgan Stanley arată că activele sunt la cel mai scăzut nivel de corelare din ultimul deceniu. „Obligațiunile de stat sunt mult mai puțin corelate cu piața valutară (FX), piața valutară este mai puțin corelată cu ratele, iar totul este mai puțin influențat de petrol”, spune Andrew Sheets, reprezentant al Morgan Stanley.
Același tipar a fost remarcat și înainte de criza din 2007, când investitorii evaluau activele mai degrabă privind spre riscurile specifice ale industriei, în loc să privescă și să interpreteze datele de ansamblu.
Potrivit reprezentanților Bank of America, faptul că investitorii nu mai acordă atenție câștigurilor reprezintă un alt semn care indică temperarea boomului economic. Analiștii Citigroup susțin, de asemenea, că piețele sunt pe punctul de a intra într-o perioadă cu creșteri de ultim moment înainte de o recesiune care va duce la o scădere a prețurilor acțiunilor și bondurilor.